Loading....

Магнітно-резонансна томографія молочних залоз – найбільш чутливий метод дослідження захворювань молочних залоз, зокрема раку молочної залози. Даний метод неінвазивний, проводиться в амбулаторних умовах та не супроводжується ризиками для здоров’я пацієнтки (крім випадків, які є протипоказаннями для виконання МРТ загалом).

В яких випадках призначається МРТ молочних залоз?
МРТ молочної залози може використовуватися в різних ситуаціях.

Для скринінгу раку молочної залози. Деяким жінкам із високим ризиком раку молочної залози рекомендовано скринінгову МРТ молочної залози разом із щорічною мамографією.
В цілому МРТ не є методом скринінгу раку молочної залози. Для профілактичних оглядів достатньо виконання УЗД молочних залоз та/або мамографії. МРТ лікар призначить для уточнення результатів або після отримання результатів гістологічного/цитологічного дослідження матеріалів, отриманих під час біопсії новоутворень.

Щоб допомогти визначити ступінь раку молочної залози: якщо рак молочної залози вже діагностовано, інколи роблять МРТ молочної залози, щоб допомогти визначити точний розмір і розташування раку, виявити інші пухлини в молочній залозі та з’ясувати, чи немає новоутворень в іншій груді, наприклад.

Щоб перевірити силіконові імплантати грудей на цілісність: у жінок із силіконовими імплантатами грудей МРТ грудей можна використовувати для перевірки цілісності імплантів. Це не використовується для жінок з сольовими імплантами грудей.

Отже, метою виконання МРТ молочних залоз може бути:

  • отримання чітких характеристик уражень
  • розрізнення доброякісних і злоякісних утворень грудей
  • передопераційна підготовка – для визначення об’єму, типу, ступеню складності оперативного втручання
  • оцінка розміру пухлини
  • виявлення інвазивного компонента в ураженнях DCIS
  • виявлення додаткових пухлинних вогнищ в іпсилатеральній і контралатеральній грудях
  • оцінити відповідь на лікування у пацієнтів, які отримували неоад’ювантну хіміотерапію
  • скринінг у пацієнток із високим ризиком, наприклад у пацієнтів із мутацією гена BRCA, для виявлення більшості випадків раку молочної залози на ранній стадії
  • для уточнення результатів мамографії (неточних, спірних) при обстеженні пацієнток із щільною паренхімою молочної залози для виявлення додаткових окультних вогнищ раку

Проведення МРТ молочних залоз. Рекомендації

МРТ молочних залоз передбачає використання спеціальних котушок, які накладаються на зону грудей під час сканування. Жодного дискомфорту, болю чи незручностей це не створює.

Заплануйте МРТ на початок менструального циклу. Якщо у вас ще не настала менопауза, краще запланувати МРТ на певний час вашого менструального циклу, приблизно з 5 по 15 день. Перший день менструації є першим днем ​​вашого циклу.
Проте, якщо ви знаходитесь у стані дефіциту часу (як, наприклад, при діагностиці раку чи гострих процесів), проведення обстеження планується без прив’язки до циклу.
Виконуйте МРТ МЗ мінімум через 7 днів після біопсії новоутворень. Це пов’язано із набряком тканин, запальним процесом, пов’язаним з інвазивним втручанням.
Попередьте лікуючого лікаря, а також рентгенолога/лаборанта про алергічні реакції на медичні препарати. Здебільшого МРТ МЗ виконують з внутрішньовенним контрастуванням. У даному випадку контраст не містить йод. Проте, якщо ви маєте гіперчутливість до певних препаратів, попередьте, будь ласка, про це медперсонал.
Переконайтесь, що ви не вагітні. Під час вагітності магнітно-резонансна томографія не рекомендована, проте ризики оцінює винятково ваш лікар.
Надайте інформацію про металеві імпланти та вживлені в тіло електроприлади. Інформація має надаватися обов’язково перед обстеженням, адже від цього залежить ваше життя.

МРТ молочних залоз не потребує додаткової підготовки.
У вас має бути направлення на обстеження.
Крім того, якщо раніше виконувались аналогічні обстеження, надайте рентгенологу диски та описи. Обов’язково надайте медичну документацію, яка стосується досліджуваного діагнозу.

Here can be your custom HTML or Shortcode

This will close in 20 seconds